Siti z žiti

Skupina Robida.plus s sedežem v odročni alpski vasici Topolovo se je pod mentorstvom oblikovalke in živilske futuristke Carolien Niebling podala v ‘svet žitaric’ in pri tem navdih črpala iz bogate slovenske kulturne, kmetijske in kulinarične dediščine ter preoblikovala slovensko tradicijo uporabe ajde. Po vzoru nekdanjih pratik, ki so bile nekakšni almanahi slovenskih kmetov, je skupina Robida razvila nov format knjige z recepti, v kateri je vsebina razporejena časovno oziroma sledi življenjskemu ciklu rastlin.

Skupina

Robida.plus

Mentor

Carolien Niebling

Spletno mesto

robidacollective.com

Instagram

@r_o_b_i_d_a

Člani skupine

Elena Braida
Dora Ciccone
Juna Horstmans (naslovnica)
Kim Lang
Francesca Lucchitta
Elena Rucli
Vida Rucli
Vid Skrbinšek
Janja Šušnjar

1

1–3

Cikel ajde

Infografika natisnjena s črnilom ajde na bombažni tkanini, Robida, lan

Foto: Klemen Ilovar / MAO

2

3

Kako lahko znova vzpostavimo povezavo s postopkom predelave rastlin v hrano za ljudi? Kako lahko pri določeni hrani poleg njene koristi za zdravje upoštevamo tudi njen vpliv na okoliško naravno regijo? Kako lahko sezonske cikle rasti izrazimo v publikaciji?

Kot odgovor na kritične razmere (podnebne spremembe, globalna prehrambena industrija, prekomerna poraba mesa in pomanjkanje žita zaradi vojne v Ukrajini) skuša skupina Robida.plus najti načine za osveščanje ljudi o prehranjevalnem ciklu od pokrajine do krožnika. Obenem želi skupina spodbuditi lokalno proizvodnjo in porabo v dveh različnih kontekstih: v ljubljanskem Kraterju in v svoji domači vasi Topolove. Poudarek je na ajdi, psevdožitarici, ki v slovenski kuhinji in kulturi igra pomembno vlogo.

Skupina Robida.plus zbira in deli znanje, ki s pomočjo kuhanja, uživanja, vonjanja in priprave hrane ter pripovedovanja zgodb, povezanih z življenjskim ciklom ajde, v spomin prikliče slovenske Alpe in razpoložljive vire v tej regiji. Ajdo lahko obravnavamo kot supervernakularno rastlino, saj ni samo na novo odkrito tradicionalno živilo, pač pa tudi poljščina, s katero bi se bilo mogoče zoperstaviti današnji okoljski krizi. Ajda lahko preživi težavne razmere in nerodovitno prst ter ima pozitiven učinek na zdravje ljudi in okolje.

4–6

PUBLIKACIJA AJDA PRATIKA: AJDA OD KRAJINE DO MIZE

Robida z Juno Horstmans, izdalo Društvo Robida, papir iz dresnika Notweed paper (kolektiv Trajna). Preberite publikacijo na Issuu ↗

Foto: Klemen Ilovar / MAO; Robida

7

SERIJA PODCASTOV – ZGODBE AJDE IN DINDIN

Robida in gostje (Giulia Soldati, Sophia Dorfsman, Dora Ciccone, Vida Rucli, Francesca Lucchitta, Elena Braida, Max van der Wal), zvočni podcast, 04:00 h.

8

9

10

8–10

MOODBOARD IZ RAZISKAV

11

11–13

JAVNI PROGRAM

Delavnice, rezanci soba s Kurataro Takeishi in dvodnevna delavnica z divjimi užitnimi rastlinami, od nabiranja do uporabe z Vidom Skrbinškom

Foto: Robida

12

13

14

14

Skupina Robida deluje in prebiva v odročni alpski vasici Topolò.

Foto: Robida