V tem sklopu so predstavljeni
Ant Studio
Arabeschi di Latte
CENTRALA in Alicja Bielawska
Ibuku
Repair Manifesto
Kellenberger–White
Shahar Livne
Museo della Merda
Carolien Niebling
Rok Oblak
Our Sci
NYC Mayor’s Office for Sustainability
Terunobu Fujimori
Trajna
1
TIPOGRAFIJA BIO27
Kellenberger–White
2021
Črnilo na papirju PaperWise podjetja
Fenner Paper
Za oblikovanje logotipa za BIO27 in razvoj pisave, ki bo prosto na voljo drugim udeležencem bienala, je bil najet oblikovalski studio Kellenberger–White. Navdih za pisavo iz velikih črk so našli v mojstrskem rokopisu na načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Pisava je namenoma lahka, da zmanjša porabo črnila in energije.
© Kellenberger–White
2
TOVARNA MESA
Shahar Livne
2014–danes
Goveje kri in kosti, mast
Tovarna mesa je zbirka novih materialov, pridobljenih iz odpadkov klavnice, za katere so večinoma uporabili odpadno kri. Uporaba krvi za osnovo za nove materiale, ki ne zahtevajo sterilnega zbiranja, ima potencial za ustvarjanje učinkovite in po obsegu prilagodljive uporabe odpadnih snovi, hkrati pa pripomore k tradicionalni praksi izrabe vseh živalskih delov.
3
LEPOTA POMANJKANJA
2021
Francesca Sarti, Arabeschi di Latte
Lepota pomanjkanja je predlog za nov živilski etos, ki časti preprostost, asketiko, varčnost in racioniranje namesto prekomernih obilja in potrošnje, na katera smo se navadili.
4
Klobasa prihodnosti
Carolien Niebling
3D modeliranje: Olli Hirvonen
Založba: Lars Müller Publishers
2017
Projekt reinterpretira klobaso za okolju prijaznejše prehranjevanje. Carolien Niebling je v sodelovanju z mesarskim mojstrom in kuharjem, ki se ukvarja z molekularno kuhinjo, pripravila preprosto klobaso za prihodnost, v kateri bomo primorani zmanjšati porabo mesa in jesti bolj raznolike vrste beljakovin.
5
SLOVENSKA KLOBASA PRIHODNOSTI
Carolien Niebling
Chef: Igor Jagodic, ljubljanska
restavracija Strelec
Mesar: Marko Butalič
2022
Slovenska klobasa prihodnosti je za BIO27 izdelana po naročilu v sodelovanju z lokalnim kuharjem Igorjem Jagodicem in mesarjem Markom Butaličem. Sestavljena je iz lokalno dostopnih sestavin in izhaja iz slovenske kulinarične tradicije. Ajdova klobasa ima obliko znamenite slovenske kranjske klobase, le da sta glavni sestavini namesto svinjine ajda in gobe.
Model je izdelal Olli Hirvonen.
6
Fasadni Sistem
Merilo 1:1
Ant Studio
2021–danes
Terakota, jeklo
V Ant Studiu so pri izdelavi te fasade uporabili dve vernakularni praksi hlajenja, ki sta pogosti v Indiji: perforirane jalije, ki omogočajo kroženje zraka skozi stavbo, hkrati pa nudijo senco, in terakoto, s katero prek evaporativnega hlajenja hladijo vodo.
7
DVORANA ARC PRI ŠOLI GREEN SCHOOL
Ibuku
Inženirji: Atelier One
2021
This highly engineered structure uses bamboo to construct a soaring space that is able to withstand earthquakes and storms, showing how bamboo’s natural tensile strength can create innovative forms and structures. Bamboo has always been used for building but until recently was seen as inferior.
Foto: Tomasso Riva
8
Oblečeni dom
Centrala in Alicja Bielawska
2021
S proučevanjem zgodovinskih domov so avtorji v okviru tega projekta odkrivali, kako so v poljskih domovih tekstilije nekoč uporabljali kot ‘sezonska oblačila za arhitekturo’, saj so z njimi preprečevali prepih, zastirali okna ali izolirali prostore.
Kilim z razstave, ki jo je prvotno kurirala Aleksandra Kędziorek.
Foto: Michał Matejko, Adam Mickiewicz Institute
Razstavni sklop
Kabinet čudes predmetov in zamisli, v katerem so pojasnjenje temeljna prepričanja supervernakularnega gibanja.
Razstavni sklop
Predstavljeni so projekti z regenerativni sistemi, ki omogočajo načine življenja z vzpostavljenim vzajemnim odnosom z okoljem.
Razstavni sklop
Sklop predstavlja projekte, v središču katerih so človeške vrednote in vrednote skupnosti ter spodbujajo socialno pravičnost in podpirajo lokalne skupnosti.